Diabetul gestational

Diabetul gestational este diabetul diagnosticat pe parcursul sarcinii, care nu este un diabet propriu-zis (“overt diabetes during pregnancy”) – definitie propusa incepand cu 2010 de catre IADPSG (The International Association of Diabetes and Pregnancy Study Group). Recomandarile IADPSG pentru diagnosticarea diabetului gestational au fost adoptate de catre ADA incepand cu 2011.

De ce apare diabetul gestational?

In mod fiziologic, in primele 2 trimestre ale sarcinii se produce o crestere importanta a insulinorezistentei, pentru ca , in ultimul trimestru aceasta sa fie maxima, iar sensibilitatea la insulina sa fie redusa la jumatate. Acestea au ca efect o triplare a secretiei de insulina si, implicit, mentinerea echilibrului glicemic.

Insulinorezistenta este indusa de cresterea nivelurilor plasmatice de hormon lactogen placentar, progesteron, estrogeni, cortisol si prolactina.

Daca exista un deficit relativ al secretiei de insulina, in acest context de insulinorezistenta, are loc alterarea echilibrului glicemic, cu aparitia hiperglicemiei.

De ce trebuie diagnosticat si tratat diabetul gestational?

Studiile efectuate au demonstrat ca riscul de complicatii materne si fetale neonatale este cu atat mai mare cu cat hiperglicemia este mai importanta. Diabetul gestational se asociaza cu: macrosomie, intarziere in maturizarea pulmonara fetala, hipoxie fetala, sindrom de detresa respiratorie, hipoglicemie prenatala , distocie de umar sau alte traumatism ale fatului in timpul nasterii, hiperbilirubinemie, policitemie, hipocalcemie etc.

Factori de risc pentru aparitia diabetului gestational:

  • Istoric familial de diabet zaharat sau obezitate pe linie materna;
  • Exces ponderal (suprapondere sau obezitate) anterior sarcinii;
  • Varsta mai mare a mamei (peste 35 de ani);
  • Fumat;
  • Exces ponderal rapid în primele 6 luni de sarcina;
  • Exces de lichid amniotic;
  • Valori tensionale ridicate (peste 135/85mmHg);
  • Istoric de diabet gestational sau de feti macrosomi la sarcini anterioare.

Cum se face testarea?

La prima vizita prenatala:

  • daca glicemia à jeun este >/=126 mg/dl (confirmata ulterior) si/sau hemoglobina glicata (HbA1c) este     >/=6,5 % si/sau glicemia intamplatoare este >/=200 mg/dl (confirmata ulterior) = diabet zaharat.
  • daca glicemia à jeun este >/=92 mg/dl, dar <126 mg/dl = diabet gestational.
  • daca glicemia à jeun este <92 mg/dl, se va efectua un test de toleranta la glucoza peroral cu 75 g glucoza in saptamanile 24-28 de sarcina.

In saptamanile 24-28 de sarcina se efectueaza TTGO cu 75 g glucoza anhidra, dimineata, dupa cel putin 8 h de post:

  • daca glicemia à jeun >/= 126 mg/dl = diabet zaharat.
  • daca glicemia à jeun >/= 92 mg/dl si/sau glicemia la o ora >/= 180 mg/dl si/sau glicemia la 2 ore>/=153 mg/dl, atunci diagnosticul este de diabet gestational.
  • daca glicemia à jeun <92mg/dl, glicemia la o ora <180 mg/dl si glicemia la 2 ore <153 mg/dl, se infirma diabetul gestational.

Tratamentul consta in optimizarea stilului de viata, iar la aproximativ 20% dintre paciente, la care nu se reuseste controlul glicemic astfel, se adauga farmacoterapie constand in insulinoterapie adaptata individual.

La 6 saptamani dupa nastere, se va efectua un TTGO, ulterior control glicemic anual.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s