Glicemia normala

In mod normal, glicemia variaza intre 70 şi 100 mg/dl in conditii bazale (à jeun) si in jur de 130 mg/dl postprandial.

A jeun, glicemia este mentinuta in echilibru prin intermediul a 2 hormoni:

  • 1. insulina -care nu permite productia hepatica de glucoza si astfel nu are loc o crestere a glicemiei;
  • 2. glucagonul -care mentine productia hepatica de glucoza, astfel incat nu apare hipoglicemia.

In timpul meselor cu continut glucidic/la incarcarea cu glucoza, are loc o crestere rapida a secretiei de insulina, mai ales sub efectul unor hormoni intestinali. Totodata are loc o reducere marcata a sectiei de glucagon. Cele doua fenomene nu permit cresterea glicemiei peste valorile normale.

Cand glicemia, sub efectul insulinei, revine la valorile anterioare, are loc si o reducere a sectiei de insulina pana la nivelul de baza, evitandu-se aparitia unei hipoglicemii secundare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s