Pregatirea pentru sarcina

Va doriti sa ramaneti insarcinata?

Daca raspunsul este da, atunci ar trebui sa adoptati obiceiuri sanatoase si sa renuntati la cele daunatoare.

Alimentatia sanatoasa nu numai ca pregateste corpul pentru sarcina, ci poate chiar influenta fertilitatea. Iata cateva recomandari daca va doriti o sarcina:

  • Cautati sa aveti o greutate normala. Atat greutatea foarte scazuta cat si obezitatea pot sa afecteze ciclul ovulator si sa aiba un impact negativ asupra fertilitatii. Corpul femeii produce estrogen la nivelul ovarelor si al tesutului adipos. La femeile subponderale nu este produs suficient estrogen in celulele adipoase, pe cand la femeile obeze se produce estrogen in exces. In ambele cazuri balanta hormonala este perturbata, cu scaderea fertilitatii.
  • Atentie la suplimentele alimentare despre care se crede ca au un efect benefic asupra fertilitatii, dar care nu au fost suficient studiate. Prea putine se cunosc despre riscurile si beneficiile anumitor minerale, vitamine si ierburi si cum pot influenta dezvoltarea fatului.
  • Daca aveti dificultati in a ramane insarcinata nu ezitati sa solicitati ajutorul medicului pentru stabilirea cauzei si gasirea unei solutii terapeutice.

Un loc special in alimentatia sanatoasa inainte de sarcina il ocupa folatul sau produsul sintetic numit acid folic (din grupul vitaminelor B). De ce este atat de important? Folatul este esential pentru dezvoltarea tubului neural, care se transforma in creierul si maduva spinarii la fat. Femeile care consuma suficient acid folic in saptamanile precedand conceptia cat si in primele 3 luni de sarcina , pot reduce semnificativ riscul defectelor de tub neural. Expertii in nutritie recomanda un aport de 400 micrograme de acid folic din alimente fortifiate, suplimente vitaminice sau din cele doua, in plus fata de folatul care se gaseste in mod normal in alimente (citrice, vegetale cu frunze verde inchis, nuci, legume, ficat). Totusi, atentie la acidul folic in exces (peste 1000 micrograme), care poate ascunde simptomele anemiei prin deficit de vitamina B12.

Inainte de a ramane insarcinata renuntati la obiceiurile nocive: fumat, consum de alcool sau de droguri. Acestea pot avea efecte nocive asupra produsului de conceptie inca din primele zile ale dezvoltarii sale.

Atentie la medicamentele si suplimentele pe care le puteti lua fara prescriptie medicala de la farmacii. Si acestea pot afecta sarcina. Nu luati medicamente sau suplimente fara acordul medicului care va urmareste evolutia sarcinii!

Se recomanda sa aveti o activitate moderata zilnica pentru a fi in forma pe parcursul sarcinii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s